Tomaš Beluči, nekada 21. teniser svijeta učesnik ATP Challengera u Banjaluci

Brazilac Tomaš Beluči, nekada 21. teniser svijeta i učesnik ovosedmičnog ATP čelendžera Srpska open u Banjaluci, istakao je da je ponosan što je skoro 10 godina bio u top 100, ali i govorio o Novaku Đokoviću, dopingu i koliko mu znači fudbal. Beluči, koji je ove godine pokvario rang jer nije igrao pet mjeseci, pokušava u gradu na Vrbasu da osvoji vrijedne bodove i napreduje na ATP rang-listi, na kojoj je 274.

„Iskreno, ranije nisam ni čuo za čelendžer u Banjaluci jer u ovo vrijeme obično igram US open i turnire na brzim podlogama. Odlučio sam da dođem jer imam priliku da dobro odigram ovdje i ponuđena mi je vajld karta, ali kako sam prošle sedmice napravio dobar rezultat, došao sam na turnir sa specijalnom pozivnicom“, rekao je Beluči.

Razlog pada na listi jeste suspenzija zbog doping testa:

„Uzeo sam neke vitamine iz laboratorije, koji su kontaminirali moj ogranizam. Naravno, dokazano je da nije bila moja greška, ali morao sam biti odsutan pet mjeseci sa terena. Imam tim, nutricioniste, doktore, koji vode računa o tome šta konzumiram, ali kada želite da uzmete neke vitamine, mora se posebno obratiti pažnja. Osoba koja je bila odgovorna za to je napravila veliku grešku jer nije obratila pažnju na to koje vitamine mi daje. Sada sam ponovo na terenu, borim se za što više pobjeda, za bodove i nadam se da ću da igram još dvije-tri godine i da se vratim u top 100, možda i u top 50 nakon dugo vremena.“

Na kojoj će biti poziciji nakon Banjaluke, vidjećemo, a zanimljivo je da Tomaz ne zna ko su mu potencijalni rivali na turniru. Žrijeb nije ni gledao, jer, kako kaže, ne voli to da radi i pogleda samo ko mu je naredni rival. Argentinac Pedro Kačin mu je juče bio prvi rival na turniru u BiH (Beluči slavio 7:6(2), 6:1), koju je prvi put posjetio.

„Ovo je moj prvi dolazak u BiH. Volim da upoznajem različite zemlje i gradove i drago mi je što sam u Banjaluci. Grad mi se čini lijep, Teniski klub Mladost takođe izgleda lijepo i nadam se da ću imati dobru sedmicu i da ću dobro igrati. Moj osnovni cilj je da igram svoj najbolji tenis kako bih stekao što više samopouzdanja, a dobri rezultati će me vratiti na velike ATP turnire“, rekao je tridesetogodišnji teniser.

Beluči je profesionalnu karijeru počeo 2005. godine, osvojio je četiri ATP titule, te bio na korak do ulaska među 20 najboljih igrača svijeta.

Srpska-Open-2018-vijesti-04