ATP čelendžer u Banjaluci od 10. do 16. septembra pod novim imenom “Srpska Open”

Banjaluka će od 8. do 16. septembra biti domaćin 17. po redu ATP čelendžer turnira, koji od ove godine nosi naziv „Srpska open“.

Direktor turnira Lana Popović rekla je da je povećan nagradni fond, te da pobjednika očekuje 100 ATP bodova i novčana nagrada od 85.000 evra.

Banjalučki čelendžer već sada je među 30 najjačih čelendžera u svijetu, a po kvalitetu je drugi u regionu, odmah iza ATP turnira u Umagu. Poređenja radi, u sedmici kada se održava „Srpska open“, održavaju se i Čelendžeri u Istanbulu i Šangaju sa znatno manjim nagradnim fondom.

Predsjednik Teniskog saveza Republike Srpske Draško Milinović, obraćajući se prisutnim novinarima na prvoj, ovogodišnjoj zvaničnoj press konferenciji,  rekao je da će u 17 godina dugoj istoriji banjalučkog čelendžera, ovogodišnji turnir biti najjači.

“Sa ponosom možemo da kažemo da će od ove godine ovaj čelendžer nositi naziv „Srpska open“ dakle Otvoreno prvenstvo Republike Srpske” ,rekao je Milinović i napomenuo da je Teniski savez Srpske dao saglasnost Teniskom klubu Mladost da Otvoreno prvenstvo Republike Srpske organizuje na ovaj način. Dodao je da će tokom trajanja turnira, kao novost od ove godine, biti i dosta različitih sportskih i kulturno-zabavnih sadržaja u parku „Mladen Stojanović“, te pozvao Banjalučane i goste našeg grada, da dođu i prošetaju do parka Mladen Stojanović i uživaju u vrhunskom tenisu ali i popratnim sadržajima.

Poseban magnet za učesnike i ovogodišnjeg turnira svakako je 100 ATP bodova za pobjednika.

„Ako uporedimo, 100 bodova koje dobije pobjednik turnira u Banjaluci je više nego što dobije polufinalista turnira u Dohi, gdje je nagradni fond oko 1,3 miliona dolara, ili četvrtfinalista turnira u Dubaiju i Pekingu. Igrač koji dođe na ovaj turnir sa 200. pozicije na ATP listi i osvoji turnir pomjeriće se na otprilike 150. mjesto, igrač koji dođe sa 400. pozicije i osvoji pomjeriće se za 150 pozicija na listi. Tih 100 bodova je vrlo važno, to je ono zbog čega teniseri dolaze na turnir“, rekao je menadžer turnira Ozren Đurđević.

I ove godine organizator turnira je Teniski klub Mladost, uz pomoć Teniskog saveza Republike Srpske a turnir su pomogli kao brojni državni organi i institucije, tako i grad Banjaluka li i brojni prijatelji i društveno odgovorne kompanije. Generalni pokrovitelj ATP Chellenger turnira „Srpska Open“ je predsjednik Republike Srpske, a pokrovitelji su Vlada Republike Srpske, Ministarstvo porodice, omladine i sporta i grad Banjaluka.

Generalni sponzor je kompanija Prointer, a oficijelni sponzori su: Elektroprivreda RS, kompanija M:tel, Lanako, Metromedia Group. Marketinšku i PR podršku ove godine turniru pruža marketinška agencija Support MC, dok je generalni medijski pokrovitelj Radio televizija RS.

Kvalifikacije za Banjaluka čelendžer „Srpska open“ počeće u subotu, 8. septembra, a glavni turnir igraće se od 10. do 16. septembra, za kada je zakazano finale.

NAGRADE I BODOVI

  • Pobjednik – 12.250 evra + 100 bodova
  • Finalista – 7.200 evra + 60 bodova
  • Polufinalista – 4.260 evra + 35 bodova
  • Četvrtfinalista – 2.480 + 18 bodova
  • Drugo kolo – 1.460 evra + 8 bodova
  • Prvo kolo – 885 evra